Drewniane przyrządy kuchenne-bezpieczne czy nie?

Ostatnio bardzo często można spotkać w każdej kuchni drewniane przyrządy kuchenne. Są to wszelkiego rodzaju kopyści, łopatki, wałki do ciasta, deski do krojenia i wiele różnych przedmiotów. Myślimy sobie, ze to tylko drewno, więc jest ono dla nas bardzo bezpieczne, jednak czy mamy rację? Otóż wszystko zależy od tego w jaki sposób dbamy o nasze wyroby drewniane, bo by były one bezpieczne dla naszego zdrowia to muszą być one w odpowiedni sposób pielęgnowane. Nie można ich czyścić w zmywarkach, przy użyciu silnych detergentów, ponieważ drewno pochłania zawarte w nich różnego rodzaju związki chemiczne i nigdy nie wiadomo czy podczas płukania pozbędziemy się ich wszystkich. Najlepiej więc myć je ręcznie w słabo działających detergentach, dobrze wypłukać no i oczywiście pozostawić do wyschnięcia, w żadnym wypadku nie suszyć ręcznikiem. Niczego w tym przypadku nie można przyspieszyć, ponieważ grozi to zakażeniem różnego rodzaju bakteriami, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu lub życiu.

Comments are closed.